středa 30. března 2016

Ženy podlehly balzámům na rty, ústa tím ale trpí

Mnoho žen je na balzámech, lescích a jeleních lojích na rty přímo závislých. Suché rty jimi neustále přetírají, a pokud nemají nic mastného zrovna po ruce, vezmou zavděk i půjčenou rtěnkou. Produkty slibující svůdná ústa mají ale většinou na rty zcela opačný účinek.

Proč tomu tak je? „S používáním balzámu na rty souvisejí dva potenciální problémy," vysvětluje Joshua Zeichner, newyorský dermatolog a ředitel kosmetického a klinického výzkumu ve zdravotním středisku Mount Sinai.

Kvalitní a ověřený balzám na rty koupíte u Forevru
 
V první řadě, pokud obsahuje potenciálně dráždivou přísadu, může způsobit zánět a ztrátu hydratace. Pak naopak vaše rty potřebují větší zvlhčení, proto dál aplikujete balzám, a změní se to v začarovaný kruh," vysvětluje.
 

Rty ztratí přirozenou schopnost hydratace



Dráždící látky zahrnují například parfémy, kafr, mentol či kyselinu salicylovou. A pokud jde o onu hydrataci - balzámy na rty se často vyrábějí s "ochrannými" (nebo blokujícími) ingrediencemi, jako je bambucké máslo, kvůli kterým vaše rty zlenivějí. Když je totiž budete příliš chránit před působením přírodních živlů, ztratí schopnost přirozeného zvlhčování.
„Tyto látky vytvářejí umělou bariéru, která uzavře vlhkost uvnitř. Ale když se používají nadměrně, mohou kvůli nim rty zlenivět, protože se kůže nemusí namáhat, aby udržovala vlastní hladinu hydratace," dodal Zeichner.
Člověk, který se chce této závislosti zbavit, musí snést po nějakou dobu nepříjemný pocit suchosti rtů, než se znovu vrátí do přirozeného stavu.

Cesta nejmenšího poškození

 

Pokud máte problém se suchostí rtů a použijete "zvlhčovací" balzám na rty - což je jeden z nejběžnějších popisů účinků v případě, že obsahuje zvlhčující látky v podobě glycerinu nebo kyseliny hyaluronové - pak se ujistěte, že obsahuje také "ochrannou" složku, radí dermatolog Rick Mizuguchi.
Protože když rty vyschnou, znamená to, že nadále neplní svou ochrannou funkci před negativními vlivy okolního prostředí.

Nejvlídnější přísady



Podle Zeichnera je nejlepší volbou pro balzám na rty produkt na bázi lanolínu, protože lanolín uzavírá pokožku jen napůl a rty tak mohou nadále dýchat - a nepřestanou se snažit o vlastní hydrataci.


Ovšem především platí, že všeho moc škodí - a proto i balzám na rty by se měl používat s mírou. Pak se nevyvine závislost ani začarovaný kruh, ve kterém platí: čím víc si rty natíráte, tím sušší se vám zdají.
„Natírejte si rty balzámem, jen když to doopravdy potřebujete - ne automaticky během celého dne," dodává Zeichner. Neustálé 'přimazávání' může způsobit víc škody než užitku.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat